Woonbesprekingen

Foamglas zorgt voor Bijna Energie Neutrale (BEN)-renovatie

Foamglas (schuimglas) associeer je wellicht niet meteen met de renovatie van privéwoningen. En toch kan het. Dat bewijst deze Bijna Energie Neutrale (BEN)-renovatie. Architect Sara Van Rompaey vertelt je er graag meer over.
Deze metamorfose van een uitgeleefde woning uit de jaren ’50 naar een hedendaagse Bijna Energie Neutrale (BEN) woning mag gezien worden. “Het huis is bijna niet meer herkenbaar”, klinkt het bij architect Sara Van Rompaey. Zowel architecturaal als energetisch transformeerde ze het gebouw van een lelijk eendje in een mooie zwaan.

De bouwheer woonde al enkele jaren in het huis. Haar eis was om uit te breiden en te verbouwen tot een goed geïsoleerde hedendaagse woning met een minimum aan onderhoud.

Het hoofdvolume van de woning bleef behouden en werd iets opgehoogd. Zo kreeg men een volwaardige verdieping. Voor een optimale circulatie werden de toegang en de trap verplaatst, en achteraan kwam een uitbreiding met een leefkeuken met veel licht en een open zicht naar de tuin.

Isoleren bouwschil

De energie-efficiëntie werd opgetild door de bouwschil te isoleren met Foamglas-platen in combinatie met een spouwvulling met minerale wol. Het nieuwe aluminium buitenschrijnwerk heeft een driedubbele beglazing, en de gevels zijn nu bekleed met gevelcementplaten en een houten latwerk. Resultaat: een E-peil van 26 en een luchtdichtheid van 0,85.
“Ik kon de eigenares overtuigen om al in 2015 te verbouwen volgens de nieuwbouw-energienormen van 2021. Het E-peil dus lager dan 30”, vertelt de architect. “Met het E-peil van 26 dat de woning nu heeft, scoren we veel beter dan de wettelijke vereisten voor renovaties. Met deze BEN-renovatie beantwoorden we zelfs al aan de normen voor nieuwbouw van 2021.”

In samenspraak met de opdrachtgever en de energieconsulent Luc Dedeyne, werden de gevels volledig ingepakt in Foamglas-platen. De reden? “De kwaliteit en de duurzaamheid van Foamglas®”, zegt de architect. “Foamglas is ecologisch, waterdicht, waterdampdicht, onbrandbaar en drukbestendig, en bovendien bestand tegen ongedierte. Ik wou werken met een duurzaam en hard isolatiemateriaal en de technische kenmerken van het materiaal en enkele voorbeeldprojecten hebben ons overtuigd.“

Van nature duurzaam materiaal

Cellulair glas is reeds van nature duurzaam: het materiaal bestaat uit zand, kalksteen en glas – allemaal grondstoffen die ruim voorradig zijn. Het houdt lucht – een uitstekende isolator – vast in glascellen en biedt dan ook een optimale bescherming tegen koude en warmte. Voor lage-energiewoningen heeft Foamglas specifieke voordelen. Het is het enige isolatiemateriaal dat zijn oorspronkelijk isolerend vermogen voor de volle 100% blijft behouden door zijn minerale aard heeft het precies dezelfde uitzettings- en krimpkenmerken als de structuur van het gebouw, en het isolatiepakket is volkomen luchtdicht.
Foamglas behoudt levenslang zijn vorm en zijn isolerende eigenschappen.Gevolg? Geen koudebruggen. De isolatie krimt nooit. De bouwconstructie zet niet uit. Foamglas-platen zijn op zich volstrekt luchtdicht en door de onderlinge volledige verkleving is ook de hele isolerende schil absoluut lichtdicht, zelfs zonder bijkomende folies. Zeker bij een geventileerde gevel zoals in dit geval is dat van groot belang. Een goede luchtdichtheid kan de energieprestatie van een gebouw verbeteren met 8 tot 15 E-punten.

W+F-platen

In eerste instantie was het de bedoeling de bestaande woning te ontmantelen en te isoleren op het oude dragende metselwerk. Bij nazicht bleek echter dat het binnenspouwblad bestond uit zendersteen die te oneffen was om er Foamglas-isolatie op aan te brengen.

De gevelsteen daarentegen bood wel een goed draagvlak voor de isolatieplaten. Daarom werd besloten tegen het bestaand buitenspouwblad 10 cm dikke W+F-platen aan te brengen en vervolgens de spouwmuren te vullen met inblaas-glaswol. De muren van de uitbreiding zijn opgetrokken uit 14 cm snelbouwsteen en werden geïsoleerd met Foamglas W+F van 16 cm dik. Zo hebben zowel de bestaande als de nieuwe muren dezelfde U-waarde: 0,23 W/m²K.

Bouwschil:

  • Buitenschrijnwerk: aluminium, driedubbele beglazing U = 1,05 W/m²K, verluchtingsroosters 
  • Daklicht: aluminium, driedubbel glas U = 1,39 W/m²K 
  • Buitendeuren: aluminium, driedubbel glas U = 1,06 W/m²K 
  • Plat dak: U = 0,213 W/m²K • Vloer op volle grond: U = 0,15 W/m²K 
  • Bestaande muren: U= 0,23 W/m²K °Pleisterwerk 
  • Bestaande Zendersteen 14 cm 
    • Spouw 5 cm gevuld met inblaas-glaswol lambda = 0.034 
    • Bestaand buitenspouwblad 9 cm 
    • Foamglas 10 cm W+F 
    • Afwerking met gevelcementplaten of hout 
  • Nieuwe muren: U= 0,23 W/m²K 
    • Pleisterwerk 
    • Snelbouwsteen 14 cm 
    • Foamglas 16 cm W+F 
    • Afwerking met gevelcementplaten of hout 

Technieken:

  • Ventilatie: vraaggestuurd systeem C+ 
  • Warmteopwekking: condenserende aardgasketel, vloerverwarming op het gelijkvloers, radiatoren op de verdieping
  • Thermische zonne-energie: 4,04 m² zonnecollectoren, zonneboiler van 150 l Fotovoltaïsch systeem: 18 m², vermogen: 3.063 kWh

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in