Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
zehnder logo
Logo Bosch
Ventileren

Eerste verticale aardwarmtewisselaar geïnstalleerd

Wie zijn woning op een energievriendelijke manier wil verwarmen of koelen, heeft sinds begin september een nieuwe optie. Aan een huis in Gullegem werd immers de eerste verticale aardwarmtewisselaar van België geïnstalleerd, de Ventilgeo van Ventilair. Dit systeem neemt niet eens één vierkante meter tuinoppervlakte in.


Verbeterde Canadese put

Ventilgeo van Ventilair is de eerste verticale aardwarmtewisselaar die in België op de markt komt. Volgens Ventilair verbetert dit nieuwe systeem het basisprincipe van de horizontale grondbuis of Canadese put. Bij Ventilgeo wordt een aluminium buis van negen meter lang, met een diameter van 50 centimeter, verticaal in de grond ingebracht. Dat heeft als grote voordeel dat een hoog rendement wordt behaald op een beperkte grondoppervlakte, zodat de aanleg van de tuin niet gehinderd wordt. Ook zorgt Ventilgeo in de zomer voor een natuurlijke koeling met vers gekoelde lucht. De aardwarmtewisselaar haalt in combinatie met een aangepast ventilatiesysteem met 90% warmteterugwinning bovendien hoge rendementen. In de zomer koelt de Ventilgeo een buitentemperatuur van 36°C af tot 22°C ingevoerde lucht in de woning. Een buitentemperatuur van -5°C wordt door de Ventilgeo opgewarmd tot 8°C, waarna de unit met warmteterugwinning de lucht verder opwarmt.


Hoog rendement

De eerste toepassing van de Ventilgeo werd begin september geïnstalleerd in het West-Vlaamse Gullegem. Eerst werd een waterreservoir uitgegraven en werden de nodige waterleidingen aangelegd. Nadien begon een grondboor met het boren van de 9 meter diepe put, met een diameter van 70 cm. Verscheidene boren met almaar grotere diameter werden met behulp van het water zonder enige moeite in de grond geduwd. De druk van dit water zorgt ervoor dat de put niet gaat invallen, ook wordt dit water door middel van zelf aangelegde leidingen steeds ververst, waardoor de aarde uit de put wordt weggespoeld.
Eens als de put helemaal uitgegraven was, positioneerde een kraan de geanodiseerde Ventilgeo-buis boven de opening en liet men de buis langzaam zakken tot op de gewenste diepte. Later, nadat het water verwijderd was, werden op 1,20 meter diepte betonnen ringen gemonteerd rond de buis.
Het hele Ventilgeo-systeem kost 8 450 euro zonder btw, graafwerken, de betonnen koker, Ventilgeo-buis, condenspomp en gietijzeren afdekplaat inbegrepen.


Meer info: Ventilair
Zie ook: Bouwlexicon > Aardwarmtewisselaar

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in