Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
Logo Sto NV
logo Xella
Bouwwerken

Een groengevel biedt enkel voordelen

Daktuinen zijn al populair. Maar er komt een nieuwe hype aan, de groengevels. Waarom? Groengevels bieden enkel voordelen. We zetten ze even voor jou op een rijtje. Ook bespreken we de plantenkeuze en de prijs van groengevels.
Stilaan lijken we onze verantwoordelijkheid voor het milieu op te nemen. We leven bewuster, gaan beter om met grondstoffen, recycleren meer en denken na over ons energieverbruik. Deze bewustwording voor het milieu merk je ook in onze bouwgewoontes. Hedendaagse architecten zijn volop bezig met het bouwen van energiezuinige woningen, waarbij eerlijke grondstoffen en materialen gebruikt worden.

Daktuinen en groendaken hebben hun nut al bewezen. Ze zorgen ervoor dat we meer groen krijgen en gebouwen op een natuurlijke manier beter geïsoleerd zijn. Daarnaast moet er minder hemelwater naar de riolering. Plus ze laten je genieten van de natuur met al zijn zoemende en friemelende beestjes.

Meer dan een groendak

Nu is het de tijd voor een nieuwe hype, de groengevels. Men heeft ingenieuze constructies uitgewerkt om gevels te laten begroeien. Deze constructies bestaan meestal uit een draagstructuur, een bevestigingssysteem, een voedingssysteem en ten slotte de planten. Het onderscheid met klimplanten is dat de wortels van deze begroeiing niet rechtstreeks tegen de stenen komen. Dit heeft als groot voordeel dat er geen schade ontstaat door agressieve hechtwortels. Goed bedacht, ook al omdat de geveloppervlakte van een gebouw vaak groter is dan het dakoppervlak. Zo hebben de groengevels een nog grotere invloed op het milieu dan de groendaken.

Voordelen groengevels

Langere levensduur van de gevels

  • Omdat de planten de gevels droog houden en beschermen tegen volle zon en extreme koude, is er minder erosie en gaan de stenen langer mee

Betere isolatie

  • Vroeger wist men al dat een woning begroeid met klimop, de energiefactuur voor minstens 10 % kon laten dalen. Bij de moderne groengevels ligt dit procent aanzienlijk hoger 

Minder fijnstof

  • Fijnstof zit zeer veel in stadslucht. Het zijn stofdeeltjes kleiner dan 10 micrometer die diep ingeademd  worden en ervoor zorgen dat  luchtwegen en longen geïrriteerd raken. Het is proefondervindelijk vastgesteld dat deze stof op bladeren blijft hangen en na een regenbui afgespoeld wordt, zodat de kleine deeltjes niet in de lucht blijven hangen en niet kunnen ingeademd worden.  Zo ook voor de schadelijke verontreinigende stoffen (cadmium, lood en andere zware metalen) die in het fijnstof zitten

Luchtzuiverend  

  • Niet alleen door de opvang van het fijnstof, maar ook gewoon door de aanmaak van zuurstof 

Watervasthoudend

  • Net zoals op groendaken houdt de beplanting van een groengevel water vast, zodat na een bui niet alles in de riolering verdwijnt.

Esthetisch

  • Misschien heb je al enkele groengevels in je buurt gezien. Dan kan je enkel beamen dat het inderdaad een heel fraai gezicht is

Stressverlagend

  • Uitzicht op groen werkt stressverlagend

Biodiversiteit

  • Groene gevels zorgen voor meer insecten en vogels en zelfs vleermuizen

Prijs groengevel

Per vierkante meter

  • Het systeem is nog vrij nieuw en wellicht daarom ook nog vrij duur
  • Voor een goede, langlevende constructie mag je toch wel tussen de 200 euro en 500 euro per m² tellen

Premie groengevel

  • Een kleine troost is dan wel dat je in verschillende steden al kan rekenen op een premie

Planten

Maar laat de prijs je niet ontmoedigen. Na enkele jaren zullen er vast wel goedkopere constructies te koop worden aangeboden. En niets belet ons in tussentijd verder onze gevels te laten begroeien door het klassieke gamma van klimplanten dat ons al jaren lang schoonheid en genot biedt met vaak dezelfde voordelen als die van een moderne groengevel.

Dus planten maar die Wisteria (blauwe regen), Parthenocissus (wilde wingerd), Polygonum (bruidssluier), Lonicera (kamperfoelie), Rosa (klimroos), Clematis (clematis), Hydrangea (klimhortensia) en al die andere geurende, kleurende en bloeiende groene weldaad.

Auteur: Luk Dirkx – september 2012 - www.tuinenlukdirkx.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in