Aanbevolen partners

Logo KNX BE
All vac
Elektrotechnieken

Deuren beveiligen

Op welke manier kun je een deur beveiligen? Er zijn verschillende mogelijkheden. Naast een gewoon slot bestaan er ook nog bijzetsloten. We zetten alles even voor je op een rij. Naast de mechanische beveiliging, enkele handige veiligheidstips en de beschikbare premie voor inbraakpreventie.

De basis

Beginnen doen we met de basis. Zorg ervoor dat de deur stevig in het kozijn staat. Geef inbrekers geen kans en voorkom daarom spleten tussen de deur en het kozijn. Maak de afstand tussen frame en deur zo klein mogelijk. Maak gebruik van een stalen profiel.

Slot

Zorg voor een stevig slot. Ga bij voorkeur voor een veiligheidsslot dat op minimum drie plaatsten tegelijk sluit (van boven, in het midden en onderaan) met een draai aan de sleutel.

De slotplaat

  • Kies voor een stevige voorkant van slot 
  • Deze mag niet uittrekbaar zijn
  • Noch mag een dief deze kunnen doorzagen

Lees ookVeilige buitendeuren

Bijzetslot

Naast een gewoon slot kun je ook nog een extra bijzetslot plaatsen. Opgepast: niet elk bijzetslot past op elke deur. Heel wat factoren spelen een rol (het profiel of het materiaal van het kozijn, een enkele of dubbele deur, gaat het om een binnen- of buitendeur, … )

Penslot en bijzet insteekslot

Het goedkoopste bijzetslot is een penslot. Het is een ideaal slot voor een montage op een stompe houten deur. Daarnaast heb je het ook het bijzet insteekslot voor kunststo- en metalen deuren.

Kijkgat, Parlofonie & videofonie

Hoor, wie klopt daar? Met een kijkgat of een ‘spion’ kom je achter het antwoord alvorens de deur open te doen. Het kan natuurlijk ook met elektronische hulpmiddelen. Lees daarover alles in ons dossier parlofonie & videofonie.

Kierstandhouder

Een kierstandhouder bij ramen en deuren is een beveiliging tegen inbrekers. Dankzij een kierstandhouder kun je veilig je raam of deur op een kier zetten, zonder dat deze verder kan worden opengezet. Een inbreker kan dus niet naar binnen klimmen.

Lees ookKierstandhouder

Deurketting

Ook met een deurketting kun je deur een klein beetje openzetten zonder dat er iemand binnen kan. Let op: zo een ketting is niet echt stevig. Met een beetje brute kracht springt de ketting(houder).

Belastingvermindering voor inbraakpreventie

Wie zijn deur beveiligt, komt in aanmerking voor een belastingvoordeel. Het bedrag kan oplopen tot 730 euro. Zowel eigenaars vaan nieuwbouwwoning als van renovatiewoning komen in aanmerking.

Lees ook: Belastingvermindering voor inbraakpreventie

5 handige veiligheidstips

Hoe goed je je deur ook beveiligt. Vergeet enkele basisregels niet:

  1. Sluit je deur altijd volledig en correct af
  2. Laat een buitendeur nooit open staan als je weg bent 
  3. Hang geen papiertje met je afwezigheid op de buitendeur
  4. Leg de sleutel niet in de nabijheid van de deur
  5. Zet nooit adresgegevens op een sleutelring

Opgelet: Sluit enkel buitendeuren af. Binnendeuren afsluiten heeft geen zin. Als een inbreker binnen is, gaat hij toch door en heb jij achteraf nog meer schade. Meer veiligheidstips?

Lees ook

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in