Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
X²O logo
bulex
Logo Bosch
Sanitair

De zin en onzin van regenwaterrecuperatie

Tal van Vlaamse regenwaterputten liggen er vandaag nog werkloos bij. Hun eigenaren geloven niet in het hergebruik van regenwater of vinden het water op zich ‘vuil’. Dom, want met een goed regenwatersysteem kan je op een zuivere manier regenwater hergebruiken en zo besparen op de drinkwaterfactuur. Samen met specialist Van Marcke brengen we een reeks waarin we uitleggen hoe je regenwater correct kan benutten.

 

Wist je dat wij Belgen gemiddeld 110 liter water per dag verbruiken? Voor een gezin van 4 personen komt dit neer op 440 liter water. Dit voor de bereiding van ons eten, om te drinken, ons te wassen, te poetsen, het toilet door te spoelen en noem maar op. Vooral voor die laatste toepassingen kan je perfect regenwater gebruiken. Zo kan je tot 50% besparen op je drinkwaterverbruik.


Regenwater troef

Door een deel van het kraantjeswater in te wisselen voor regenwater bespaar je niet alleen op de drinkwaterfactuur, je bent ook milieuvriendelijk aangezien je door de regenwaterbuffering in een opslagtank de riolen minder belast bij regenbuien. Door de beperktere toevoer van zuiver water, zullen de waterzuiveringsinstallaties ook beter werken.

Nog interessanter wellicht is het feit dat regenwater zachter is dan leidingwater. Er zit immers geen kalk in waardoor de wasmachine niet onderhevig is aan kalkaanslag. Bovendien zal je ook minder wasmiddel moeten gebruiken voor een proper wasresultaat.


Wel of niet?

Is het raadzaam om maximaal voor regenwater te kiezen? Vandaag vind je in heel wat woningen al twee toiletten. Spoel je dan beide toiletten met regenwater of speel je op veilig en voorzie je één toilet van drinkwaterspoeling. De regenwatertank moest maar eens leeg zijn? Hier stelt zich een ethische vraag: is het wel verstandig om hoogwaardig leidingwater te gebruiken voor de toiletspoeling? Bovendien bespaar je meer op de drinkwaterfactuur wanneer je beide toiletten op regenwater spoelt. Er zijn andere oplossingen om verder te kunnen wanneer de regenwaterput leeg staat.

Heel wat eigenaren van een regenwatersysteem twijfelen ook of ze de wasmachine al dan niet op regenwater moeten laten werken. Is het water wel voldoende rein om ermee te wassen. Wanneer je voor een goede filtering – dit wil zeggen voorfiltering en nafiltering - zorgt, is de kwaliteit van het regenwater meer dan voldoende voor het wassen van kledij.

Ik wil echt maximaal besparen op drinkwater, kan ik het regenwater ook gebruiken voor de vaatwasser of om te douchen? Best niet. De stelregel is dat het gebruik van regenwater voor persoonlijke hygiëne (wassen, koken en drinken) wordt afgeraden omdat de microbiologische kwaliteit van het regenwater niet gegarandeerd kan worden. Met een doorgedreven filtering zou je het regenwater weliswaar volledig kunnen zuiveren van bacteriën, maar de kostprijs voor een dergelijke filtering laat zich nooit terugverdienen via de besparing op het drinkwater. Bovendien kan de continue goede werking van deze filtering nooit gegarandeerd worden, het moet zeer strikt opgevolgd worden, waardoor je toch weer een gezondheidsrisico loopt. Dit terwijl de kwaliteit van leidingwater wel continu streng opgevolgd wordt door de watermaatschappij.

 

Lees ook: Hergebruik van regenwater

Volgende aflevering: Waarvoor regenwater gebruiken?

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in