Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
X²O logo
Logo DRU
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Verwarming

‘De warmtepomp is ideaal voor een lage energiewoning’

Binnenkort moeten nieuwbouwwoningen van het nulenergietype zijn. Een dergelijke woning vraagt nog amper energie en de energie die het nog nodig heeft, moet het zelf opwekken. Dan is het gebruik van een warmtepomp perfect. Geoservices, gespecialiseerd in geothermische warmtepompsystemen, plaatste zo’n installatie voor verwarming- en warmwaterproductie van een passief-nulenergiewoning al in Putte bij de familie Dockx.
Bij een passiefhuis ligt de nadruk op het beperken van het energieverbruik van de woning. Hiervoor gaat men de woning optimaal isoleren, luchtdicht maken en ventileren. Bij een nulenergiewoning gaat men nog extra na of je de energie die toch nog nodig is (elektriciteit, verwarming voor de woning en sanitair warm water), zelf kunt produceren  via hernieuwbare energiesystemen. Het gebruik van fotovoltaïsche zonnepanelen voor de productie van elektriciteit en een warmtepomp, die gekoppeld is aan een zonneboiler voor de verwarming en de warmwaterproductie, liggen dan voor de hand.
 
“Warmtepompen zijn niet nieuw, maar de huidige systemen zijn meer hoogtechnologisch en meer performanter. We merken dat klanten goed geïnformeerd zijn over de voordelen van een warmtepomp, maar zich onvoldoende bewust zijn van de toepassingsvoorwaarden,” aldus Danny Maes, zaakvoerder van Geoservices.

Niet voor elke woning

Warmtepompen zijn inderdaad niet geschikt voor elke woning. Enkel woningen met een laag energieverbruik – dankzij goede isolatie – en een verwarmingssysteem op lage temperatuur zoals vloerverwarming komen in aanmerking voor de installatie van een warmtepomp. Vaak gaat het dus om nieuwbouw of grote renovatieprojecten, passiefhuizen.
 
Bart Dockx is zelf consultant in energiezuinige en milieuvriendelijke toepassingen en koos voor zijn privéwoning bewust voor  een nulenergiewoning of BEN-gebouw. Bij het bouwen werden in een eerste fase maatregelen getroffen om een laag energiepeil te bereiken. Zo werd de woning maximaal geïsoleerd met 20cm pur in de vloer, 10cm harde plaat met daarbovenop 20cm steenwol in de wand, en 20cm steenwol in het dak. De woning werd volledig luchtdicht gemaakt én dit werd gecontroleerd via een blowerdoortest. Ten slotte werd gekozen voor supergeïsoleerde raampartijen die voornamelijk zuidelijk gericht zijn.

Zelf energie produceren

Op het dak liggen fotovoltaïsche panelen. Voor de verwarming en warmwaterproductie koos men voor een Vaillant-systeem. Dit bestond uit een bodem/water-warmtepomp geoTHERM VWS, gecombineerd met 3 buizencollectoren auroTHERM exclusiv VTK 1140 en een thermische gelaagd buffervat allSTOR VPS/2 van 800 liter. “Voor de nulenergiewoning van de familie Dockx was de installatie van een warmtepomp een verstandige keuze. Het biedt hen een zuinige, rendabele en onderhoudsvriendelijke oplossing voor hun verwarming en warmwaterproductie,” stelt Danny Maes.
 
“Geoservices stelt oplossingen voor die een maximale rendabiliteit bieden. We plaatsen daarom voornamelijk bodem/water warmtepompen met verticale bodemwarmtewisselaars. Bij de familie Dockx werden 4 boringen van 50 meter diepte uitgevoerd. De 3 buizencollectoren op het plat dak van de veranda zorgen in de eerste plaats voor het capteren van zonne-energie. De warmte die zij verzamelen wordt opgeslagen in het allSTOR-buffervat dat aangesloten is op verschillende circuits. Later kan het die warmte herverdelen naargelang uw behoeften. Het volledige systeem geeft de familie Dockx de mogelijkheid om de energie die ze nodig hebben voor verwarming en warmwaterproductie zelf te produceren.”
 
Voor Bart Dockx zelf, speelde nog andere aspecten een rol: “We wilden niet afhankelijk zijn van gas- en stookolieprijzen. Dat is gelukt. Daarnaast biedt een warmtepomp comfort, het vraagt amper onderhoud en heeft een lange levensduur. In de zomer kunnen we met dit systeem overschakelen op passieve koeling via de vloerverwarming. Kortom, voor ons bundelt de installatie tal van voordelen. Ik ben ervan overtuigd dat een dergelijk systeem ook anderen kan interesseren, en ik gebruik onze installatie dan ook maar al te graag als schoolvoorbeeld binnen mijn huidige beroepsactiviteiten.”

Met dank aan: Vaillant - september 2012

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in