Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
bulex
X²O logo
Logo Bosch
Sanitair

De Regenwaterspecialist - Pompen en navulsystemen voor de regenwaterput

Een regenwaterpomp zorgt er voor dat het regenwater uit de regenwaterput naar de waterleiding in je huis wordt gepompt. Maar als de regenwaterput droog staat, kan de pomp zijn werk niet doen. Dan is het nodig dat je de put bijvult met leidingwater, via een automatisch omschakelsysteem of via de tuinslang. We zetten de soorten regenwaterpompen en navulsystemen op een rij.

Om regenwater uit de regenput op te pompen en tot in het huis te krijgen, voor gebruik in het toilet of om schoon te maken, heb je dus een pomp nodig. Zo’n regenwaterpomp bestaat in verschillende types of soorten.

Soorten regenwaterpompen

Zuigerpomp

De zuigerpomp wordt aangedreven door een elektromotor. Het zuigermechanisme zuigt water uit tank of put in een drukvat, van waaruit het water naar de leiding gaat. Een zuigerpomp is relatief duur en onderhoudsintensief. Daar tegenover staat dat deze pomp heel betrouwbaar en erg krachtig is.

Centrifugaalpomp

De centrifugaalpomp wordt aangedreven door een elektromotor waarbij een schoppenwiel de druk opvoert. Op de markt zijn drie types centrifugaalpompen te vinden: jetpompen, meercellige pompen en dompelpompen.

 

1. Jetpomp

Een jetpomp is een zelfaanzuigende pomp – ze kan zelf een deel van de aangezogen lucht verpompen - met 1 waaier. Deze pomp is zelfaanzuigend door een ingebouwd venturi systeem (Venturi is een opzettelijk aangebrachte vernauwing op de plek waar een vloeistof langskomt, om zo de druk op de vloeistof te verhogen).

  • De voordelen van een jetpomp: relatief goedkoop en erg goed zelfaanzuigend.
  • De nadelen van een jetpomp: minder hoog rendement, lawaaierig en met een beperkte drukopbouw.

2. Meercellige pomp

Een meercellige pomp is een zelfaanzuigende pomp met meerdere waaiers (in functie van de gevraagde druk en debiet). Deze pomp is normaal gezien niet zelfaanzuigend maar wordt door middel van een intern circulatiesysteem wel zelfaanzuigend gemaakt.

  • Voordelen van een meercellige pomp: deze pomp heeft een veel beter rendement en een duidelijk stillere werking.
  • Nadelen van een meercellige pomp: Dit type pomp is minder zelfaanzuigend dan een jetpomp. De prijs is ook iets hoger.

Beide types van centrifugaalpompen kunnen we nog eens onderverdelen in hydrofoorinstallaties en drukgestuurde pompen:

- Hydrofoorinstallatie

De hydrofoorinstallatie is een combinatie van een centrifugaalpomp met een drukvat met balgketel. Het is een vrij goedkoop en betrouwbaar pompsysteem. Toch heeft een hydrofoorinstallatie enkele nadelen: de waterdruk is niet stabiel, dus heb je wellicht nood aan een drukregelaar. De kans bestaat dat er in het drukvat bacteriën ontstaan. Daarom moet je een hydrofoorinstallatie regelmatig schoonmaken.

- Drukgestuurde pomp

Een drukgestuurde pomp heeft een elektronische sturing en geen reservoir. Het voordeel hiervan is dat je een veel stabielere druk hebt en dat er in de elektronische sturing ook een droogloopbeveiliging is ingebouwd die de pomp gaat beschermen.

3. Dompelpomp

De dompelpomp hangt in het water of staat op de bodem van de put. Een dompelpomp in de regenwaterput zuigt water rechtstreeks aan en is de ideale pomp in geval van te lange aanzuigleidingen. Deze pomp werkt geruisloos en is plaatsbesparend. Het nadeel is dat je haast geen overzicht hebt of de pomp draait of niet. In geval van problemen moet je de pomp uit de put halen.

Bijvullen van de regenwaterput

Om te vermijden dat toestellen aangesloten op de regenwaterput onbruikbaar zijn als de put droog staat, voorzie je best in een navulling of bijvulling van de regenwaterput. Dat kan al door de tuinslang in de put te leggen. Nadeel hierbij is dat je geen controle hebt over de hoeveelheid drinkwater die je zo in de put laat lopen. Er bestaan echter systemen die wel zo’n controlemogelijkheid bieden.

1. Bijvulling met een vlotter in de put

In dit geval wordt er een vlotter in de regenwaterput geplaatst die een signaal geeft iets voor de regenwaterput leeg is. Dit signaal stuurt een elektroventiel aan dat automatisch leidingwater bijvult in de regenwaterput tot het hoogste niveau van de vlotter bereikt is. Het nadeel hiervan is dat je bij een bijvulling gemakkelijk 500 tot 3000 liter bijvult, wat vaak te veel is. Maar als je met een dompelpomp werkt, is dit wel het enige alternatief.

2. Automatisch omschakelsysteem

Bij een automatisch omschakelsysteem moet je ook een vlotter in de regenwaterput plaatsen, zodat die het regenwaterniveau kan detecteren. Bij dit systeem staat op de pompconsole een bakje met leidingwater gemonteerd met een vlotter vergelijkbaar aan de vlotter van een WC. Wanneer het niveau van de regenwatertank te laag is, gaat een 3-wegventiel op de aanzuigleiding van de pomp omschakelen naar het leidingwaterbakje. Het systeem blijft werken op stadswater tot de vlotter terug voldoende water detecteert in de regenwaterput. Het voordeel hiervan is dat je enkel het leidingwater bijvult dat je effectief verbruikt. Dit systeem is niet mogelijk als er gewerkt wordt met een dompelpomp.

 

Auteur: Gretel Kerkhofs - oktober 2011


Met medewerking van
Van Marcke - oktober 2011

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in