Bouwen en de wet

Creatief met weinig ruimte

Budgetvriendelijk bouwen betekent niet altijd zoeken naar de goedkoopste materialen of aannemers. Het architectenkoppel dat deze woning ontwierp ging creatief om met beperkte ruimte en koos voor een staalstructuur om het budget te drukken. Dat klokte af op 97 000 euro.


De architecten, die deze woning ontwierpen, zijn zelf de bewoners. Opvallend: het gaat hier om een heel smal perceel van 18 m² tussen twee bestaande gebouwen in. Toch slaagden de architecten van Sculp It er in om voor zichzelf 60 m² aan wooncomfort neer te zetten. De Sculp It-architecten: “We waren op zoek naar een woning in de stad, die zo goedkoop mogelijk was. Op die zoektocht troffen we een heel klein perceel van 18 m². Ondanks de erg krappe afmetingen wilden we toch een en ander in de woning stoppen, zoals badkamer, dressing, slaapkamer… Een kinderkamer was nog niet nodig, maar dat zou ook niet gekund hebben. Qua constructie vonden we metaalbouw wel mooi. Bovendien oogt het elegant voor kleine ruimtes en is het een snelle en droge manier van bouwen.” Oorspronkelijk stond er op het perceel een afgebrande garage, waarvan de steunmuren niet meer bruikbaar waren. Daarom moesten de architecten op zoek naar een alternatieve draagstructuur. “Staalstructuur is daar een mooie oplossing voor. De afmetingen zijn hier zo klein dat ook de constructie zo weinig mogelijk plaats mag innemen.”


Glas en staal

Sculp It: “De gevel is 2,5 meter breed aan de voorzijde en aan de achterzijde 2,23 meter. Dus veel ruimte hadden we niet. Het lag voor de hand dat we met glas en staal zouden werken, om licht binnen te halen en om licht te kunnen werken. De buitenmuren zijn volledig in glas opgetrokken. De zijmuren zijn die van onze buren. Hiertussen hebben we een staalstructuur gezet, met de verschillende verdiepingen.” Het huis telt nu 5 ruimtes boven mekaar. “Op het gelijkvloers zit ons architectenkantoor. Op niveau 1 zit de keuken, op niveau 2 de woonkamer, op niveau 3 de slaap- en badkamer met dressing, en op het dak – omdat er binnen geen plaats meer was – het bad. Alle functies van een huis zitten in ons ontwerp. Werken, eten, ontspannen en rusten. We hebben daar niet lang over moeten nadenken.” Voor de slaapruimte combineerden de architecten drie functies: slapen, wassen, kleden. De douche staat midden in de slaapkamer, het overtollige water gaat via een stalen vloer naar de wasgoot. Ook het toilet is in staal. Tegen een zijwand hangt over de volledige lengte de garderobe van het architectenkoppel. “Dressing, slapen en wassen moesten allemaal op 13,4 m². Door de douche in het midden van de kamer te plaatsen, is dat toch goed gelukt. En neen, de kleren of het bed worden niet nat als we douchen!” De leidingen en afvoer zitten verstopt in drie verticale EP-buizen, die door de volledige woning heen lopen. De horizontale vertakkingen zitten tussen de ontdubbelde plankenvloer.


Uitzonderingen op de regel

Dit glazen torentje - midden in de stad - is een erg compacte woning, maar zit vol met uitzonderingen op de regel, vertellen de architecten. “Voor de grond betaalden we 10.500 euro. Omgerekend is dat 500 euro per m², wat wel duur is. Het huis zelf heeft 125.000 euro gekost, maar daar zit dan ook alles in: keukentoestellen, verlichting, badkamer, interieurafwerking… Maar als je dit ook weer verrekend naar de 60m² woonoppervlakte, komen we aan een budget van ongeveer 2.000 euro per m², wat dus wel erg duur is. We hadden nog goedkoper kunnen bouwen maar dan hadden we ons toch wel wat luxe moeten ontzeggen. Door onze andere manier van wonen, klein maar luxueus, hoeven we niet in te boeten op woonkwaliteit. De totaalprijs van onze woning was wel belangrijk, maar we wilden ook comfortabel wonen, dus hebben we het woonconcept op zijn kop gezet. Ik raad iedereen aan om deze denkoefening eens te maken.”


Buren stoken mee

Om zo energiezuinig mogelijk te bouwen, koos Sculp It er voor zo klein mogelijk, in de stad en in de rij te bouwen. “Daar haal je je voordeel uit. Zo stoken wij voorlopig op propaanflessen via een omgebouwde gaswandketel. Die gasflessen dienen ook voor warm water en om mee te koken. Verder stoken de buren voor ons mee.” Het glas van de wandramen heeft geen zonnewerende laag, maar door de ‘slechte’ oriëntatie en de grote gebouwen in de buurt is een zonnewering tegen oververhitting niet nodig. “Als het in de zomer toch te warm is, kunnen we ’s nachts het luik in het dak en een raam beneden openzetten, waardoor je een schouweffect krijgt en de hele woning op een mum van tijd verlucht is.” De ramen hebben een K-waarde van 1,1 en zijn aan de voorgevel uitgerust met een akoestisch isolerende glaslaag. De stalen profielen zijn thermisch ontdubbeld, met glaswol ertussen. De EPB-regelgeving was nog niet van toepassing. “De technieken zijn verzameld in de berging achteraan de werkruimte, hierboven hebben we een terras gemaakt, dat uitkijkt op de keuken. Onze verwarmingselementen zitten tegen de ramen, in de vloer verwerkt.”

Ontwerp: Scult(IT) – www.sculp.it
 

Dit artikel is gebaseerd op een reportage verschenen in het Belgisch Budget Bouwboek 2009


Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in