Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
Logo Sto NV
logo Xella
Bouwwerken

Bouwen met gerecupereerde materialen

Heel wat (ver)bouwers kiezen voor gerecupereerde materialen om hun woning van dag één al een karaktervolle invulling te geven. Deze keuze van of het bouwen met dergelijke materialen is niet altijd even vanzelfsprekend voor een leek. Yves Sylverans van Kempische Bouwmaterialen - specialist in recuperatiematerialen - geeft enkele nuttige tips.


Bouwen met oude materialen biedt de mogelijkheid iets unieks, persoonlijks in de woning te integreren. In tegenstelling tot de serieproducten van vandaag heb je met een oud materiaal iets authentieks in handen. “De zoektocht naar deze stukken en het vinden van bepaalde objecten is voorvelen al een positieve ervaring,” geeft Yves Sylverans aan. “Bovendien laten gerecupereerde materialen zich heel goed combineren met nieuwe, moderne woontendensen. Het gebruik van hergebruikte materialen is in zekere zin ook een vorm van duurzaam bouwen want de materialen worden van de afvalberg gehouden of niet gerecycleerd tot minderwaardige producten.

Kies ervaren partners
Het bouwen met gerecupereerde materialen vraagt wel de nodige kunde. Je gaat dan ook best in zee met een architect en aannemers die met oude materialen kunnen en willen werken. Het is niet altijd even vanzelfsprekend om dergelijke materialen in de woning te verwerken.
Yves Sylverans: “Laat je daarbij niet afschrikken door eventuele negatieve reacties van deze professionelen. Nieuwe materialen zijn soms gemakkelijker te verwerken, terwijl het verwerken van oude materialen vaak arbeidsintensiever is. Soms willen ze ook hun reputatie niet op het spel zetten omwille van hun beperktere kennis. Zorg dus dat je op dezelfde golflengte zit met architect en aannemers.”

Informeer tijdig
Breng architect en aannemer ook zo snel mogelijk op de hoogte van de gekozen materialen. Doorgaans hebben ze immers geen courante maten en de architect moet hier vaak rekening mee houden in zijn ontwerp en zeker in de uitvoeringsplannen.”
Een andere reden om tijdig te beginnen zoeken is de zeldzaamheid van sommige oude materialen. Er is de laatste jaren zoveel vraag naar geweest dat het niet meer evident is om ze nog te vinden.
Doe voor de aankoop van de bouwmaterialen een beroep op gespecialiseerde firma’s. Ze hebben een ruime keuze aan kwaliteitsmaterialen en kunnen je bovendien heel wat advies bieden, ook na de bouw van de woning.

De juiste prijs is…
De prijs van oude materialen wordt sterk bepaald door de leeftijd, de uniciteit, de originaliteit,… van het materiaal. “Soms is de prijs zelfs ondergeschikt aan het unieke karakter.
Bovendien bestaat bij heel wat mensen het verkeerde beeld dat oude materialen duurder zijn dan nieuwe. Bij de vaak voorkomende materialen zoals bakstenen, dakpannen en vloeren is dat zeker niet altijd zo,” besluit Yves Sylverans.


Kempische Bouwmaterialen

Baksteen
Gerecupereerde bakstenen worden het vaakst toegepast. Nadeel van die grote vraag is dat het vaak heel moeilijk is om bepaalde baksteensoorten nog te vinden en dat er langere wachttijden gelden. Tijdig op zoek gaan naar de steen en hem ook snel bestellen is de boodschap.
Kies voor een kwaliteitshandelaar, alleen dan ben je er zeker van dat de producten op hun bruikbaarheid geselecteerd zijn. De leverancier blijft ook 10 jaar verantwoordelijk voor de producten die hij levert.
Ga je zelf aan de slag om een woning af te breken, controleer de stenen dan op eventuele vorstbeschadiging. Dat kan door ze tegen elkaar te slaan. Wanneer je een doffe klank hoort, zijn ze niet meer bruikbaar voor buitenmetselwerk.


Kempische Bouwmaterialen Dakpannen
Minpunt van de handgevormde kleidakpannen is de vormvastheid. Ze vragen meer tijd voor de plaatsing en zijn daardoor duurder. Je kiest ook best een dakdekker met ervaring in gerecupereerde materialen.
De jongere generatie gerecupereerde dakpannen zijn wel al machinaal gemaakt en vormvast en hebben dit probleem niet. Deze pannen hebben bovendien ook de oude look.

 


Kempische Bouwmaterialen Tegels
Terracottategels, oude natuursteen,… zijn vaak niet maat- en vormvast. Neem tijdig met je architect op dat je een gerecupereerde vloerbekleding wilt gebruiken. Wanneer je het lot al hebt gekozen, laat hem dan een legplan opstellen. De architect dient hierbij ook rekening te houden met de vloerdikte.
Laat de vloeren door een vakman plaatsen. Een juiste plaatsing is onontbeerlijk voor een mooi resultaat.

Kempische Bouwmaterialen Houten balken
Kies je houten balken tijdig. De metselaar moet ze al hebben om mee in te werken tijdens de ruwbouwwerken. Laat de balken na het inmetselen afschermen met karton of een ander dampopen materiaal. Kies zeker niet voor plastic, dat kan nefaste gevolgen hebben voor het uitzicht van het hout aangezien het vocht gevangen zit.
Let er bij de keuze van de balken ook op dat ze niet aangetast zijn door rot of insecten.

Kempische Bouwmaterialen Deuren
Ook hier geldt dat je de deuren best al koopt voor je de architect aan de slag laat gaan. Oude deuren hebben meestal geen standaardmaten en de architect moet rekening kunnen houden met de werkelijke maten.
Kieren en openingen in de deuren worden bij de kwaliteitshandelaars hermaakt en aangepast zodat ze voldoen aan de hedendaagse eisen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in