Binnenkijken bij Xavier van der Heyden

Gewijzigd op 4/04/2013 door TiM Vanhove

De jonge Waals-Brabantse architect Xavier van der Heyden renoveerde in 2002 een vervallen stal tot beperkte woning voor hem en zijn echtgenote. Toen de gezinsuitbreiding kwam, drong zich ook een uitbreiding van de woning op. De ontwerper zocht bewust naar contrasten in een homogeen geheel.
Identikit

Xavier van der Heyden
  • Type woning: vrijstaande woning
  • Locatie: Ottignies
  • Bouwjaar: 2002 - 2010 
  • Opvallende materialen: Terca Blauwe Paepesteen 
  • Opvallende technieken: domotica, aardwarmtewisselaar
  • Krachtlijnen:gesloten voorgevel, open achtergevel
  • Architect: XVDH Architecture, Rue des vergers 14 – 1340 Ottignies, 02 880 80 10
Renovatie Xavier van der Heyden
Renovatie van Xavier van der Heyden in Ottignies
© XVDH Architecture

Wensen van de bouwheer

Xavier van der Heyden is zowel ontwerper als opdrachtgever van dit project. Sterker nog ten tijde van de eerste verbouwing in 2002 was hij nog stagiair-architect. Hij verbouwde in die periode een vervallen stal met kelders tot een uiterst compacte woning. De ontwerper hield toen al rekening met een mogelijke uitbreiding van de woning door naast de stal een verticale trappenkoker te plaatsen. De uitbreiding was dus van bij de start gepland. Het juiste tijdstip hing af van de financiële mogelijkheden en van de groei van het jonge gezin.
Renovatie Xavier van der Heyden
Renovatie van Xavier van der Heyden in Ottignies
© XVDH Architecture

Concept van de woning

Het uitgangspunt van het ontwerp was een dialoog tussen het oude en nieuwe volume. Xavier van der Heyden had een uniform en homogeen project voor ogen, waarbij er toch een contrast tussen de twee volumes. Hij bereikt dat contrast onder meer door de andere inplanting van de twee volumes, een verschil in hoogte van de nok en de dakgoot, een strakke gevel met ingewerkte regenwaterafvoeren en een contrasterende gevelsteen. Die laatste onderscheidt zich niet alleen van de voormalige stal door zijn blauwgrijze tint, maar ook door de verlijmde verwerking. Een verbindend element is dan weer het buitenschrijnwerk in aluminium.
 
Het nieuwe gedeelte leunt tegen de verticale trappenkoker aan. Het biedt onderdak aan de garage, de woonkamer, een bureau, drie slaapkamers en twee badkamers. Keuken en eethoek bleven in het gerenoveerde gedeelte, waar de andere vertrekken werden heringericht tot twee slaapkamers en een badkamer.
  • Renovatie Xavier van der HeydenDe oude, vervallen stal: het vertrekpunt voor dit project
    © XVDH Architecture
  • Renovatie OttigniesEen blik vanuit dezelfde hoek na de bouwwerken
    © Wienerberger
  • Renovatie Xavier van der HeydenRenovatie van Xavier van der Heyden in Ottignies
    © XVDH Architecture
  • Renovatie OttigniesRenovatie van Xavier van der Heyden in Ottignies
    © XVDH Architecture
  • Renovatie OttigniesRenovatie door Xavier van der Heyden in Ottignies.
    © Wienerberger
  • Renovatie OttigniesRenovatie door Xavier van der Heyden in Ottignies.
    © Wienerberger
  • Renovatie OttigniesDe ontwerper koos voor de blauwe paepesteen van Wienerberger voor het nieuwbouwvolume
    © Wienerberger
  • Renovatie OttigniesRenovatie door Xavier van der Heyden in Ottignies.
    © Wienerberger
  • Renovatie OttigniesRenovatie van Xavier van der Heyden in Ottignies
    © XVDH Architecture
  • Renovatie Xavier van der HeydenRenovatie van Xavier van der Heyden in Ottignies
    © XVDH Architecture
Renovatie Xavier van der Heyden
Renovatie van Xavier van der Heyden in Ottignies
© XVDH Architecture

Energetische prestaties

Uiteraard is het nieuwe gedeelte uitstekend geïsoleerd. In de uitbreiding maakte de architect gebruik van een aardwarmtewisselaar om in de zomer koele en in de winter warme ventilatielucht naar binnen te halen. Zonwerende beglazing voorkomt oververhitting op warme dagen en laat in de winter de zonnestralen onbelemmerd door. Xavier van der Heyden is erg begaan met duurzaamheid en energiezuinigheid. Bouwmaterialen in klei passen volgens hem prima in die visie, gezien hun lokale ontginning en productie en hun karakteristieken die bijdragen tot een aangenaam en gezond woonklimaat.
Binnenkijken bij Xavier van der Heyden
Tweewekelijks gunnen we onze bezoekers een kijk in spraakmakende Belgische woningen, lofts en appartementen. Samen met vooraanstaande architecten en interieurarchitecten presenteren we de mooiste woningrealisaties, zowel nieuwbouw als renovatie. 
Auteur: TiM Vanhove – maart 2013 - Bron: Renovatiegids Wienerberger