Woonbesprekingen

Bij de ouders op dak

Wie jong is, wil liefst zo snel mogelijk op eigen benen staan. Maar doorgaans zijn de financiële middelen voor een eigen stek er nog niet. Voor architect Tom Steyls en zijn echtgenote was dat niet anders. Tot z’n ouders het idee opwierpen om bij hen op het dak te bouwen. Het koppel ging voluit voor het plan.
De liaison met de ouders van Tom, was voor de architect en zijn echtgenote de meest logische keuze. “We waren beiden pas afgestudeerd, stonden aan het begin van onze professionele carrière en hadden de ambitie om op eigen benen te staan. Probleem is echter dat je dan weinig zekerheid hebt en we wilden ons niet in een financieel avontuur storten. We zochten daarom naar een goedkoper alternatief om een eigen stek uit te bouwen. Tot m’n ouders op een dag met een kwinkslag zeiden: ‘Kunnen jullie hier niets doen?’ We hebben dat idee serieus genomen en de mogelijkheden en beperkingen onderzocht. Zagen we het bijvoorbeeld wel zitten om als familie zo dicht bij elkaar te wonen? Hoe stonden de instanties tegenover het idee?,” begint Tom Steyls het verhaal.
Omdat vooral het stedenbouwkundige luik veel onzekerheden inhield, koos het koppel ervoor eerst deze piste volledig te onderzoeken. Al snel bleek hier dat een kangoeroewoning geen optie was. Bovendien bleek dat de financiële instellingen liever een woonoplossing zien met een duidelijkere opsplitsing. Dat zette ons uiteindelijk op het idee van een meergezinswoning, of zeg maar appartement. We hadden daarbij het geluk dat in de straat al enkele appartementen staan, waardoor we op die precedenten konden terugvallen.”

Zoeken naar snelle oplossingen

Toen er zekerheid was in de vorm van een stedenbouwkundige vergunning, kwam het verhaal in een stroomversnelling. Op korte termijn vond Tom Steyls de nodige aannemers om de ruwbouw wind- en waterdicht te krijgen. Hij vatte de planning zo op dat het dak van de ouderlijke woning tijdens het bouwverlof gesloopt werd kon worden en dat de ruwbouwwerken meteen na het reces konden starten. Nauwelijks anderhalve maand later – in september - was de woning (opnieuw) waterdicht. “Snelheid was in die aanvangsfase essentieel,” geeft Tom aan, “mijn ouders bleven tijdens de werken immers in hun woning. Bedoeling was dat ze zo min mogelijk hinder zouden ondervinden van de werken. Dat betekende bijvoorbeeld dat ze geen last van het weer zouden hebben. Om de bouwtermijn zo kort mogelijk te houden, zochten we naar een bouwsysteem dat snel werkt. Dat vonden we met Ytong cellenbeton. De blokken zijn bovendien licht, wat een bijkomend voordeel betekent voor de bestaande bouwstructuur. We hebben geen maatregelen moeten treffen om de fundering te versterken of om het gewicht van de nieuwbouw op een andere manier af te dragen.”

Speelse contrasten

Bij de indeling van de woning hield architect Steyls enerzijds rekening met indeling van de bestaande woning. “We moesten de belangrijke draaglijnen en steunpunten van de gelijkvloerse verdieping overnemen in onze woning. We hadden dus niet de volledige vrijheid voor de inrichting, maar met de nodige creativiteit hebben we toch een goede oplossing gevonden.”
Anderzijds was de noord-zuidoriëntatie van de bestaande, ouderlijke woning bepalend. Zo bracht Tom Steyls zijn bureau op het eerste niveau aan de noordzijde in. Zo geniet hij van zicht op straat en van stabiel licht. Tegelijkertijd fungeert de ruimte als buffer naar de achterliggende leefruimten. Die hebben dan weer uitzicht op de tuin en de achterliggende boomgaarden. Centraal snijdt een terras in deze leefruimten. Dit biedt het voordeel dat het terras inpandig ligt, waardoor er geen directe inkijk is in de tuin van de buren. Verder vormt het terras een scheiding tussen de dag- en nachtzone met  de ouderlijke slaapkamer. Op de bovenliggende verdieping scheidt het terras de twee kinderkamers fysiek van elkaar. Nog op deze dakverdieping kregen de kinderen een eigen sanitaire cel en een speelruimte. Via een vide staat deze in direct contact met de leefruimten. Luiken laten toe om te bepalen of dat contact met de leefruimte al dan niet wenselijk is.
De nieuwbouw voelt in de beleving op geen enkele manier aan als een klassiek appartement, noch binnen, noch buiten. De enige uitzondering hierop is de inkomhal met de trap naar de verdieping. Extern vertaalt die zich als een verticaal volume dat uit de voorgevel springt.
Bron: Xella.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in