Nadenken over bouwen

10 tips voor een gezonde en comfortabele woning

Hoe weet je of een woning nog gezond en comfortabel is? Simpel je gaat deze checklist van Bouwunie na en komt het antwoord te weten. Geen geheimen meer voor jou!


Wie zijn woning isoleert, heeft best ook aandacht voor de verwarmingsinstallatie, de ventilatie van de woning en de kruip(kelder). Het is ook aangewezen om toekomstgericht te denken want op termijn staan misschien nog andere isolatieprojecten op het programma.

 1. Is de verwarmingsinstallatie goed afgeregeld?

Een check-up van de verwarmingsinstallatie is geen overbodige luxe want de leefruimte zal minder warmte nodig hebben, andere ruimtes zullen misschien meer gebruikt worden en hebben iets vaker warmte nodig dan voordien. Het is interessant om een afspraak te maken met je installateur die zal zorgen dat alle onderdelen van de installatie op elkaar zijn afgestemd. Zo win je energie en comfort.

2. Is je woningventilatie ok?  

Isoleren, luchtdicht bouwen en ventileren gaan hand in hand. Indien je nog geen ventilatiesysteem hebt, is het aangewezen de installatie van een systeem op termijn te overwegen en om in tussentijd de woning goed te verluchten.

3. Staat de (kruip)kelder droog?

Check ook of de (kruip)kelder voldoende geventileerd is en droog staat. Dit is belangrijk want een slecht geventileerde (kruip)kelder veroorzaakt heel wat vochtproblemen. Bovendien kan een vochtige, slecht geventileerde kelder de ideale voedingsbodem zijn voor de ontwikkeling van zwammen en schimmels die heel wat schade kunnen aanrichten in je woning.

4. Dak, muren, vloeren, ramen en deuren ok?

Als de woning nog niet volledig geïsoleerd is, is het aangewezen om op termijn de volledige gebouwschil aan te pakken. Je houdt best rekening met de werken die je op een latere datum laat uitvoeren. Zo heb je dan geen extra kosten. In een geïsoleerde woning blijft de warmte langer behouden. Wil je genieten van je investering, dan kan je best de temperatuur onder controle houden.

5. Nooit meer kou

Het is belangrijk dat ervoor gezorgd wordt dat het nergens echt koud is in de woning. Waak erover dat de temperatuur nergens onder de 10 graden duikt. Hoe lager de temperatuur, hoe minder vocht de lucht kan bevatten. Zo kunnen er vlugger vochtproblemen opduiken.

6. Verwarm efficiënt

Het is trouwens aangeraden om een constante temperatuur aan te houden. Voortdurend de verwarming aan- en afschakelen is niet zinvol. Energiezuinig verwarmen is een kwestie van doseren. Hou de temperatuur bij voorkeur boven 17 graden.

7. Verlucht

Verse buitenlucht zorgt voor een gezonde woning. Als je gedurende 10 minuten als het waait, de kamers lucht, is de meeste binnenlucht al vervangen door verse buitenlucht. Langer dan 30 minuten verluchten, is niet nodig want dit verhoogt het energieverbruik.

8. Hou vocht tegen

Ook is het belangrijk om na het douchen of baden, de badkamer 15 tot 30 minuten grondig te luchten. Je kan best ook vermijden dat het vocht zich verspreidt. Tijdens en na het douchen of koken, blijft de badkamer- en keukendeur best gesloten. Voorkomen is beter dan genezen, dit geldt ook bij vochtproductie. De was wordt beter niet binnen gedroogd en zet bij het koken altijd de dampkap aan.

9. Beperk de vochtproductie

Wil je de was toch binnen drogen, zet dan een raam open. Ook is het belangrijk om droogmachines aan te sluiten op een geschikt dampafvoerkanaal.

10. Gebruik je dampkap correct 

Overmatige vochtproductie wordt ook vermeden bij een correct gebruik van de dampkap. Als je begint te koken, zet dan eerst de dampkap aan voor je het fornuis gebruikt. En als het eten klaar is, laat dan nog even de dampkap aanstaan.

Bron: Bouwunie

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in