Bouwen en de wet
Reportage

Tips voor senioren om langer thuis te kunnen blijven wonen

Mensen op een hogere leeftijd proberen tegenwoordig om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te wonen. Ook indien ze zorg behoeven en ondersteuning nodig hebben. Voor senioren zijn er dan ook een aantal handige tips, die het mogelijk maken om langer thuis te kunnen blijven wonen.

Volg de woontrend en maak gebruik van lokale netwerken
Het is fijn dat als u weet hoe ouder u wordt, des te dichterbij de zorg is. Daarbij kunt u denken aan mantelzorg of professionele zorg. Vaak spelen een aantal kleinschalige wooninitiatieven hierop in. Wanneer u tijdig verhuisd, kan u dat op termijn meer zelfstandigheid opleveren. Gebruikmaken van het lokale netwerk kan hier dan ook bij helpen. Informeer tijdig naar nieuwe projecten en luister ook regelmatig naar andere senioren. Maak verder ook gebruik van burenhulp of mantelzorgers, die u kunnen ondersteunen. Denk daarbij aan vervoer, reparatieklussen of gezelschap. Goed op de hoogte zijn van lokale netwerken kan een hoop voordelen bieden.

Schakel de hulp van een thuishulp in
Naarmate u ouder wordt, wordt u vaak ook beperkter in uw fysieke gesteldheid. Dan heeft u niet altijd de mogelijkheid om al uw eigen huishoudelijke taken meer uit te voeren. Schakel daarvoor een huishoudelijke hulp in, die u een hoop taken uit de handen kan nemen. De huishoudelijke hulp zorgt ervoor dat het huis elke week schoon gemaakt wordt en kan u ook helpen met andere kleine bezigheden. Zo kunnen bijvoorbeeld ook de wekelijkse boodschappen voor u worden gedaan, medicijnen worden opgehaald en de was en het strijkgoed worden weggewerkt. Zo hoeft uzelf geen grote lichamelijke inspanning te verrichten wat ten koste van de gezondheid kan gaan.

Regel de vertegenwoordiging
Het is belangrijk om zaken te regelen waarbij u zelf niet meer voor uw eigen belangen op kunt komen. Bijvoorbeeld voor een financiële volmacht, waarvoor u naar de bank gaat. Met een testament, dat u aanmaakt bij de notaris, legt u vast wie u vertegenwoordigt wat betreft zorg en welzijn. Zo heeft u zelf zo lang mogelijk de regie over het leven dat u wilt leiden.

Blijf op de hoogte van de digitale ontwikkelingen 
Tegenwoordig gaan dienstverleningen veel vaker digitaal dan ouderwets via papier. In de meeste gemeenten kunt u veelal alleen nog maar online afspraken maken, staat informatie over het openbaar vervoer op internet en maken huisartsen gebruik van e-consults. Ook verschijnen er op de smartphones en tablets meer apps en digitale hulpmiddelen, die helpen bij het langer leven als zelfstandige. Het is dan ook handig om een seniorencursus voor beginners met het werken met apps en tablets te volgen. Deze worden veelal in de gemeentes wel aangeboden aan senioren.

Blijf in beweging en hou sociale contacten
Het regelmatig bewegen zorgt voor het vertragen van het verouderingsproces. Daarnaast krijgt u minder snel last van pijntjes en andere kwalen. Fietsen, wandelen, oefeningen doen in het fitnesscentrum; het draagt allemaal bij aan een vitale gezondheid. Vaak bieden gemeentes ook sportactiviteiten aan voor ouderen tegen een gereduceerd tarief. Probeer daarnaast ook zoveel mogelijk kleine klusjes zelf te doen zo lang het kan. Denk daarbij aan boodschappen doen, een brief op de bus doen, was ophangen en nog tal van dat soort klusjes. Samen sporten is ook nog eens gezellig voor de sociale contacten. Sociale contacten dragen eraan bij dat ouderen zich gelukkiger voelen en ook langer gezond blijven. Door sociale contacten te onderhouden voorkom je eenzaamheid. Beweging en sociale contacten zijn dan ook belangrijke zaken voor ouderen om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in